Baptistička crkva Sisak

Godišnja skupština SBC RH 2021

U subotu, 11. prosinca 2021 održana je Skupština Saveza baptističkih crkava Hrvatske u Baptističkoj crkvi Mačkovec. Skupštinu je vodio Teofil Mršić, predsjednik Skupštine SBC u RH. Baptističku crkvu Sisak na skupštini je predstavljao Dalibor Puljiz, starješina crkve.

Na Skupštini su usvojena izvješća:

 • O radu predsjednika SBC u RH – Ivice Horvata.
 • O radu glavnog tajnika SBC u RH – Željka Mraza.
 • Financijsko izvješće SBC RH za 2019 i 2020, Ivana Vučetića rizničara SBC u RH.

 

Na Skupštini smo u članstvo Saveza primili dvije nove baptističke crkve:

 • Baptistička crkva “Božja riječ” Varaždin.
 • Baptistička crkva “SEZ” Umag.

Baptistička crkva “Božja riječ”, Varaždin je započela okupljanjem vjernika 2016. godine. Sastanci se redovito održavaju nedjeljom u 10 i 18h. Trenutno se nalaze u Coning (Pavlinski) centru.

Baptistička crkva “SEZ” Umag, započela je svoje djelovanje 1998. godine nakon što se obitelj Čukić nakon obraćenja u Švicarskoj vraća u Hrvatsku. Crkva od tada stalno raste. Starješinstvo crkve tvore: Blaž Kuhar, Josip Čukić, Veljko Komanović i David Lajtman.

Predsjednik SBC u RH, Ivica Horvat je izvijestio o posjetama zajednicama Saveza, radu na njihovom jedinstvu i logističkoj podršci zajednicama, te se posebno osvrnuo na aktivnosti oko potresom pogođenih područja Banovine i oko predstavljanja SBCa pred drugim vjerskim organizacijama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, kao i pred medijima.

Glavni tajnik SBC u RH, Željko Mraz je dao izvještaj o radu tajništva s temama:

 • Srednja škola Čakovec koja je sada u visokom stanju izgrađenosti, a koja je počela s izgradnjom 24.6.2020, svečanošću kada je prilikom polaganja kamena temeljca bio prisutan i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. U sklopu skupštine, tom smo prilikom posjetili i navedeni objekt.
 • Kamp Činta – o planovima za budućnost i neophodnom proširenju kampa.
 • Inicijativa “Služimo zajedno” o angažmanu na potresom pogođenim područjima Banovine.
 • O podršci novim pastorima i novim crkvenim prostorima crkava SBC RH.
 • O trenutnom zamrzavanju aktivnosti organizacije “Ruke nade / CBAid”.
 • O predstavljanju SBC RH u inozemstvu i medijima. Željko je sudjelovao na EEA, Europskoj evanđeoskoj alijansi, BWA, Svjetskom savezu baptista itd.

 

Poslove tajnice Ureda je od 1.9.2021 preuzela Dalia Grujić zbog bolesti višegodišnje tajnice Renate Golubić.

Najviše rasprave je izazvalo izvješće Predsjednika SBC RH, u dijelu o sudjelovanju na ekumenskim susretima s drugim konfesionalnim zajednicama. Obzirom na osjetljivost teme, odlučeno je da se odredi jedan termin u 2022. godini za pastorsku konferenciju kako bi se detaljnije moglo sagledati činjenično stanje i prema tome odrediti smjer Skupštine i rada Predsjedništva u tom pogledu.

Poveznice za više informacija

Galerija slika

PODIJELI
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Print